måndag 19 januari 2009

Vapenvila?

Två ensidiga vapenvilor påbörjades igår. Både Israel och Hamas. Båda hävdar också att de "vunnit" kriget. Och att de är villiga att bryta vapenvilan så fort den andra sidan gör något. Ergo, en hyfsat bräcklig vapenvila, minst sagt. Det kan vi nog alla enas om.

Men en vapenvila är det, och människorna i Gaza kanske kan pusta ut lite och börja skapa sig en överblick över förödelsen. Bilderna som visades från Gaza igår, när familjer vågade sig ut på gatorna igen, visar på total förödelse i vissa områden. På vissa platser finns det ingenting kvar. Situationen är katastrofal (ej att förglömma att den redan räknades som katastrofal ur ett humanitärt perspektiv även innan bomberna började falla). Men idag är det iallafall vapenvila.

Och vad kommer att hända nu? Just när omvärlden faktiskt verkade vakna lite och utropa sin bestörtning mot det urskiljningslösa dödandet, införs vapenvilan. Kommer det innebära att kritiken nu tystnar, att omvärlden dänker: vad skönt att dödandet upphört, nu kan vi "go back to normal"? Detta är min stora skräck. Att omvärlden återigen tystnar och att det anormala tillståndet av militär ockupation mer eller mindre anses vara "normal".

Glöm inte bort att åtta personer på Västbanken skjutits ihjäl i demonstrationer under de senaste tre veckorna, medan omvärldens ögon varit riktade mot Gaza. Att flera hundra palestinier på Västbanken har arresterats under dessa veckor. Glöm inte bort att ockupationen fortsätter, i Gaza och Västbanken inklusive östra Jerusalem. Glöm inte bort att så länge den militära ockupationen fortsätter så kan en hållbar och rättvis fred aldrig nås. Och så länge en fred inte uppnås fortsätter brotten mot folkrätten och kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Och glöm inte bort att fred aldrig kan uppnås med militära medel - det leder bara till mer våld. Och bort från vägen mot fred. Glöm heller inte bort att fred kan inte uppnås utan rättvisa. Vi har en skyldighet att fortsätta vara bestörta över snart 42 år av ockupation. Och att protestera mot det och inte sluta förrän den har upphört.

Inga kommentarer: