fredag 23 januari 2009

Dan Eliasson och barnkonventionen

Två gånger den här veckan har jag hört Dan Eliasson, generaldirektör för Migrationsverket, säga att Sverige inte har skrivit in barnkonventionen i svensk lagstiftning och att den därför inte gäller här. Båda gångerna har han stått oemotsagd på den punkten, även om han i övrigt fått mycket kritik för det vansinniga beslutet att utvisa den 17-åriga Lollo till ett land hon inte har bott i. Båda gångerna tänkte jag: Skicka karln på fortbildning.

Det stämmer att Sverige inte direkt har inkorporerat barnkonventionen i svensk lagstiftning. Men det betyder INTE att den inte gäller. Sverige har ratificerat barnkonventionen vilket betyder att den är juridiskt bindande. Svensk lagstiftning ska därmed ligga i linje med det som konventionen säger, om man inte väljer att direkt inkorporera den i vår lagstiftning. I vilket fall som helst är svensk lagstiftning underställd en ratificerad FN-konvention.

Lollo är född i Sverige och fram till härom dagen levde i skyddat boende pga av hot från hennes pappa som under lång tid misshandlat henne. Nu ska hon utvisas till Kroatien där hon aldrig har bott, tillsammans med hennes pappa som har hotat att döda henne. Barnkonvention eller ej, att utvisa henne är vansinne och vara ett omöjligt beslut för alla med någon form av moral. Lollo rymde efter att dagen för utvisningen fastställts och befinner sig nu gömd. Vänsterpartiets Lars Ohly sa igår på nyheterna att hon måste fortsätta hålla sig gömd. Att bryta mot Migrationsverkets tolkning av lagen kan inte ses på något annat sett än en högst relevant civil olydnad-aktion. Och i Lollos fall, desperation.

Enligt en intervju med Eliasson i dagens DN menar han att det faktum att tjejen är född i Sverige och levt större delen av sitt liv här inte är tillräcklig anledning att få stanna. Att romer diskrimineras å det grövsta i flera länder i sydöstra Europa, nämns inte ens. "Att utlänningslagen säger att man ska se till barnets bästa ger inte i sig rätt till uppehållstillstånd. Det är bara en allmän programförklaring." enligt Dan Eliasson. Hur ska man då tolka programförklaringar? Anses det inte vara otroligt godtyckligt att tolka lagen så vitt och brett att man agerar tvärtemot den?

En sista fråga: betyder detta att Sverige även kan ignorera andra FN-konventioner som vi ratificerat?

Inga kommentarer: