måndag 19 januari 2009

Obama hedrar Martin Luther King

Som jag tidigare nämnt är det Martin Luther King-dagen idag och den firas på en mängd platser i världen. I år känns det extra speciellt eftersom Barak Obama svärs in som president imorgon och det är många som drar paralleller mellan dessa män. Och jag vill väldigt gärna också göra dessa paralleller men vet inte om jag vågar. Det finns ett sådant stort behov av förändring och av visioner, men hur annorlunda och radikal kan en amerikansk president egentligen vara. Han är ju ändå president i USA. Även om Jesse Jackson, och många med honom, grät på valnatten när segern stod klar.

I dagarna när det gärna och alltför ofta pratas om hat och extremister hit och dit, läser jag detta citat av MLK: "Frågan är inte om vi skall vara extremister, utan vad för slags extremister vi skall vara. Kommer vi att vara kärlekens eller hatets extremister?" Även MLK kritiserades i början för sin ickevåldskamp, om att bryta mot lagen, om att demonstrera, för det var bara sådant som extremister gjorde. Detta var hans svar till kritikerna.

För att citera årets MLK-material (läs mer på www.martinlutherking.se), "ickevåld som strategi och princip används framgångsrikt av freds-, rättvise- och miljörörelser världen över i allt större skala." Människor organiserar sig överallt för att skapa en bättre värld för sig själva men också i solidaritet för andra, och tillsammans blir vi starka. Och när vi är starka tillsammans så kan vi påverka.

"Vi vet av vår egen smärtsamma erfarenhet att förtryckare aldrig självmant ger frihet - det är något den förtryckta måste kräva" (också MLK). Det gällde för folkrörelserna som på 1800-talet började kräva ett annat samhälle och drev på den demokratiska utvecklingen här i Sverige. Det gällde under första intifadan i Palestina, och ledde fram till ett internationellt erkännande och förhandlingar. Jag hoppas att fredsrörelserna i Sudan ska bli så starka att de kan motsätta sig framtida krig och bygga ett "new Sudan for all". Och jag hoppas att det amerikanska folket inte bara nöjer sig med att ha valt Obama till president utan fortsätter att kräva att han följer folkets vilja. Och jag tycker att det ska bli hur spännande som helst att titta på TV imorgon, när Obama svärs in, då världen äntligen, äntligen, äntligen blir av med Bush.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Did you know Obama is lowering insurance rates? Check out his new qoutes. Please participate in "Blogger Earth"
-------------------------
New Insurance Quotes
-------------------------
<>
<>
<>
Blogger Earth is a project that is mapping the world of bloggers one blog at a time. To participate in Blogger Earth, paste links to http://blogger-earth.blogspot.com or copy and paste this message.
-------------------------
Blogger Earth
-------------------------

Anna Åkerlund sa...

Bra skrivet! Det finns en hel del platta jämförelser och det är bra att, som du, göra en utmanande jämförelse. En jämförelse med skärpa. Keep up the good work!
Hur gick det apropos det igår på Medborgarplatsen? Läste om det först nu på din blogg. Hoppas det blev en juste uppslutning och att budskapet gick fram!
Kram!
anna

Martin Smedjeback sa...

Kul att läsa om King på din blogg!

Sara sa...

Tack Anna och Martin! Alltid kul att få kommentarer. Och att någon läser förstås. kram