fredag 31 augusti 2012

Gummistövlar

Jag måste ha vetat vad den här sommaren skulle bära med sig när jag i våras införskaffade ett par blommiga gummistövlar. Regn, regn och åter regn. Kallt vatten som strömmar ner inför kragen på vägen till jobbet innan augusti ens är slut. Inte ett sådant där varmt sommarregn som gör att man vill ut och dansa barfota i vattenpölarna. Utan regn som tränger igenom allt och sitter kvar i kläderna och kroppen i timmar efteråt.

Och andra delar av världen törstar efter regn, längtar inte efter någonting annat än dessa livsgivande droppar. Droppar som förvandlar krackelerade flodbäddar till vattendrag med gröna kanter igen, efter ibland år av torka.

Det är förstås omöjligt att dra några som helst slutsatser om klimatet efter en våt och kall sommar. Lika lite som efter de två kalla vintrarna med snön som låg intakt i månader och som fick elräkningarna att gå i taket. Men, vi vet att vissa områden blir torrare och torrare och att andra områden hotas av översvämningar. Båda två extrema situationer som tvingar bort människor från sina hem och som rubbar känsliga ekosystem. Och vi kan anta med ganska stor säkerhet att människans framfart på jorden ligger bakom åtminstone vissa av dessa förändringar.

Hur de kommer påverka oss kan vi inte heller veta, inte än. Att arter, både djur och växter riskerar att försvinna, är klart. Arter har försvunnit, dött ut, under decennier på grund av människans livsstil. Att ekosystem runt jorden kommer rubbas vet vi också. Så sker redan. Medeltemperaturen kommer öka. Vi överutnyttjar jordens resurser och lever på framtida generationers resurser och det leder också till konsekvenser som vi idag inte riktigt kan överblicka. Isarna på Arktis smälter och företag firar möjligheterna till olje- och gasborrning i denna region. Tänk om lika mycket pengar kunde satsas på utveckling av hållbar och grön teknik.

Kommer planeten dö? Troligen inte, men vad som kommer hända med mänskligheten eller alla de andra nuvarande arterna är en helt annan fråga. Och relevant att ställa. Finns det fortfarande hopp att vända nuvarande trend? Inte allt, men säkert mycket, kan vi fortfarande göra något åt. Vi är flexibla och anpassningsbara, på ett sätt som till stora delar är unikt för vår "art".

Men då förändringarna idag sker så pass snabbt hinner vi inte vänta på att vår "biologi" ska anpassa sig till våra förändrade förutsättningar att överleva. Vi behöver politisk vilja att ifrågasätta de senaste decenniernas (egentligen seklernas - men fenomenet har varit globalt framförallt på senare tid) totala fokus på ökad tillväxt och vinst, på bekostnad av annat. Vi behöver en politik som kanske upplevs som obekväm av många men som inte alls behöver vara det, då vi är så anpassningsbara som vi är.

Från och med imorgon förbjuds försäljningen av vanliga glödlampor, till förmån för miljövänligare alternativ. Det känns inte så smärtsamt utan ganska självklart. Tekniken kommer kunna erbjuda andra lösningar som vi idag kanske inte kan föreställa oss - om incitament för den här typen av forskning uppmuntras. Och sådan uppmuntran handlar om politik. Liksom så mycket annat i våra liv.

Det är två år kvar till nästa val här i Sverige och partierna jobbar troligtvis redan nu på högvarv för att ta fram partiprogram som är tillräckligt "säljande". Vi som vanliga medborgare kan påverka detta genom att kräva politiska mål som går bortom nästa mandatperiod, som handlar om långsiktighet och hållbarhet. Politik som tar de stora utmaningarna vi står inför på allvar. Glödlampor förbjuds samtidigt som staten storsatsar på stridsflygplan som över huvud taget inte kan skydda oss från alla de hot och risker vi faktiskt står inför. Visa att du bryr dig, kräv en genuin långsiktighet av våra politiker.

Inga kommentarer: