fredag 3 augusti 2012

Uppdatering: Sudan

Senast jag skrev om Sudan ställdes Widad och Rudwan inför rätta. Deras rättegång är ännu inte avslutad men Widad släpptes ur fängelset tills vidare, liksom några av de andra politiska fångarna som arresterats under de senaste protesterna. Rudwan sitter dock fortfarande fängslad. Och Mai, som jag skrivit om tidigare.

Mai arresterades den 1 juli och har ännu inte anklagats för någonting. Dagarna innan hon arresterades skadade hon armen och ryggen under en demonstration. Hon nekades hjälp då hon sökte vård för skadorna, då sjukhusen vägrade att behandla folk som hade deltagit i demonstrationer. Hon hålls nu i förvar i Omdurmans kvinnofängelse, i den sektion som är under säkerhetspolisens kontroll.

Mai är liksom många av de andra som arresterats aktiv i Girifna, en ickevåldsrörelse för mänskliga rättigheter och demokratisk reform. Den dokumentär som jag länkade till härom veckan där Widad och Rudwan är med handlar om Girifna. Hon har ännu inte fått träffa en advokat. Detsamma gäller andra aktivister som fortfarande sitter inspärrade.

Det finns all anledning att känna oro över deras psykiska och fysiska hälsa, då Mai som sagt var skadad då hon arresterades, och flera andra som suttit arresterade tidigare har vittnat om tortyr i fängelserna. Frontline Defenders tar upp Mai och andra aktivister: https://www.frontlinedefenders.org/node/19224


Inga kommentarer: