fredag 14 november 2008

Heja Schweiz!!

För mig är det självklart att det internationella samfundet ska använda sig av de verktyg de själva har satt upp för att minska krigsbrott, kränkningar av mänskliga rättigheter och annat otyg. De olika konventioner som stater har skrivit under, ratificerat och alltså lovat att respektera, t ex Genèvekonventionerna om hur stater ska agera i krig, skyldigheter och rättigheter etc. Det är en ständig frustration att så inte görs, iallafall inte lika ofta som önskat. Och inte på lika villkor.

Eftersom världspolis saknas så är det upp till de enskilda staterna att respektera dessa konventioner och institutioner, samt att kräva att andra respekterar dem. Tycker ni att jag tjatar?

Igår anklagade Schweiz Israel för att bryta mot den fjärde Genèvekonventionen, som fastställer agerandet vid militär ockupation, genom sina godtyckliga rivningar av palestinska hus i östra Jerusalem och på andra platser på Västbanken.

Taleskvinnan på Israels ambassad menar att rivningarna följde ett domstolsbeslut. Så kanske det var, men domstolsbeslut kan fortfarande bryta mot internationell rätt, som rimligtvis borde stå över nationell lagstiftning. Och fjärde Genèvekonventionen fastslår väldigt tydligt att ockupationsmakten måste respektera och skydda den ockuperade civilbefolkningens egendom. Sedan 2000 har mer än 600 hem förstörts bara i östra Jerusalem.

Schweiz har nu lämnat in en formell protest till israeliska UD. De hänvisar till paragrafen i Genèvekonventionen som säger att förestår en direkt militär nödvändighet kan egendom förstöras och menar att så inte är fallet med några av de här husrivningarna, och därmed är de ett tydligt brott mot folkrätten.

ICAHD, Israeli Committee Against House Demolitions, som jag samarbetar med en hel del, menar att det finns domstolsbeslut från israeliska domstolar på åtminstone ytterligare 90 husrivningar bara i östra Jerusalem. För att detta ska kunna stoppas krävs att fler länder gör som Schweiz och protesterar. Påtalar de uppenbara brotten mot folkrätten. Och kräver en rättvis fred genom förhandlingar för att en gång för alla få slut på den här konflikten.

Inga kommentarer: