I fredags publicerades detta debattinlägg skrivet av mig och underskrivet av KrF:s generalsekreterare Anna Åkerlund i Dagen:
"För drygt treår sedan, i januari 2005, fick ett av Afrikas längsta och blodigaste krig ett slut. Fredsavtalet, Comprehensive Peace Agreement (CPA), förhandlades fram mellan regimen i Khartoum och Sudan Peoples Liberation Movement/Army (SPLM/A), rebellgruppen i södra Sudan.
I höstas drog sig SPLM tillfälligt ur samlingsregeringen som en protest mot att implementeringen av fredsprocessen haltar. Exempel på åtaganden som inte har uppfyllts är beslutet om gränsdragningen mellan nord och syd och den omtvistade regionen Abyei, där mycket av Sudans olja finns. Under de senaste månaderna har trupper mobiliserats både i nord och syd och sammandrabbningar har skett. SPLM återupptog regeringssamarbetet i december, men situationen är fortfarande oroande. Risken finns att fredsavtalet CPA bryter ihop och att konflikten bryter ut igen.
Sedan 2005 har flera milstolpar i CPA skjutits på framtiden utan att det internationella samfundet har höjt sin röst. En viktig sådan är folkräkningen som är en förutsättning för att nationella val ska kunna hållas 2009. Folkräkningen skulle ha påbörjats redan under 2007 och dess försening kan få stora konsekvenser för möjligheten att genomföra demokratiska och rättvisa val, och därmed även för fredsprocessen. Nu har parterna sagt att folkräkningen ska genomföras nu i april 2008, men risken för ytterligare förseningar är stor.
Det hörs väldigt lite om denna utveckling. Om nyheter når oss om Sudan, gäller det nästan enbart konflikten i Darfur och den humanitära katastrof som är en följd av år av väpnad konflikt där. Det som händer i Darfur är den värsta humanitära katastrofen i världen just nu, men Darfur hänger ihop med resten av landet. En lösning där förutsätter relativ stabilitet i andra delar av landet, och i hela regionen. Att då ignorera det som pågår mellan nord och syd är ytterst riskabelt och kortsiktigt.
Kristna Fredsrörelsen uppmanar Sveriges regering att arbeta för att minska risken att den väpnade konflikten mellan nord och syd blossar upp igen. Det är hög tid att det internationella samfundet sätter press på de sudanesiska aktörerna, och då inte minst den sudanesiska regeringen, att respektera ingångna avtal. Sverige kan dessutom bidra till fred genom ökat stöd till implementeringen av fredsavtalet, bland annat repatrieringen av flyktingar till Sydsudan, avväpning, tillbakadragandet av trupper och stöd för att folkräkning och nationella val ska kunna genomföras på bästa sätt. Folkräkning i Afrikas största land kräver både medel och kapacitet. Sverige bör även ytterligare stödja och stärka det sudanesiska civila samhället såsom aktörer i det långsiktiga freds- och försoningsarbetet. Dessa åtgärder bidrar till att stärka utsikterna för fred i hela Sudan."
och jag är förstås nöjd och glad över publiceringen och måste därför dela med mig av detta....
måndag 5 maj 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar