söndag 14 oktober 2012

Mer aktioner a la Nimis 2.0 tack!

Aktioner som genomförs med en stor dos intelligens och glimt i ögat vill jag se mer av. Vissa kallar det spratt, och varför inte. Jag gillar ordet spratt, det gör mig nyfiken och glad. Ett av det bästa jag har sett på länge kallas Nimis 2.0 och utspelar sig förstås vid Nimis, Lars Vilks konstinstallation i norra Skåne, i Kullabergs naturreservat, med utsikt över Öresund. Nimis byggdes 1980 och har sedan 1982 varit indragen i en rättsprocess då myndigheterna beslutat att konstverket ska rivas.


Idag är det inte många som har missat Vilks för hans teckning av profeten Muhammed som rondellhund, hans kontroversiella uttalanden om islam och nu senast för hans deltagande i en anti-muslimsk konferens i New York, organiserat av Sion - "Stop Islamization of Nations". Han menar själv att det är betraktaren som skapar verket och det kan ju tolkas som att han avskriver sig allt ansvar för de budskap han väldigt aktivt skriver ut. It takes two to tango, det finns alltså alltid en avsändare och en mottagare i all kommunikation, men det verkar han inte tycka är så relevant.

De som stödjer Vilks menar att han är en förkämpe för yttrandefriheten, dessutom finns det många andra som ger honom stöd då han utsatts för hot. Och Nimis ser han som en egen stat. Och det är här sprattet kommer in, Nimis 2.0 som iscensatts av en kompis, JP, och kan ses här: http://www.youtube.com/watch?v=clQSh0S-BXM&feature=youtu.be. På filmklippet ser man  drivvedsskapelsen med Öresunds vatten i bakgrunden och ur uppsatta högtalare hörs sjungande arabiska. JP har besökt Nimis för att rigga en solcellsdriven högtalare med inspelning av böneutrop.

Och jag tycker det är helt lysande: smart, roligt, tänkvärt, utmanande och fyndigt. Se filmen, jag låter den tala för sig själv, eller snarare, JP förklara det vidare. Mer sån't för att lysa upp regniga höstdagar där nyhetsrapporteringen annars berättar att Sverigedemokraterna i senaste opinionsundersökningarna nu är det fjärde största partiet i Sverige.





1 kommentar:

Sara sa...

Kul att Nimis 2.0 kom med i Ekot!