onsdag 16 april 2008

Vapensystem till Colombia

I gårdagens DN stod det att SAAB har fått klartecken från ISP (Inspektionen för strategiska produkter) att inleda förhandlingar om försäljning av ett radarsystem till Colombia "trots rapporter om grova kränkningar av mänskliga rättigheter". Excuse me?!?!? Läste jag rätt.

Grova kränkningar av mänskliga rättigheter är bara förnamnet när vi talar om konflikten i Colombia. En konflikt som har pågått i 40 (!) år mellan staten, para-militära grupper och olika gerillagrupper. Colombias konflikt har generat minst lika många internflyktingar som de olika krigen i Sudan, som de flesta brukar vara eniga om är en av de värsta konflikten i världen.

Inte nog med att detta beslut helt strider mot den svenska lagstiftningen om riktlinjer för vapenexport. Typ alla riktlinjer! Slutsatsen som görs av Thomas Fjäder, säkerhetspolitisk rådgivare på ISP, är helt uppåt fanders. "Ett radarsystem kan hjälpa det statsbärande partiet att övervaka sina gränser och därmed gagna stabiliteten." Gagna stabiliteten?!?! Vilken stabilitet då?! Vems stabilitet?!?!

Den säkerhetspolitiska analysförmågan behöver definitivt uppgraderas på Blasieholmen och kringliggande kvarter. Det blir tydligt att många säkerhetspolitiska analytiker inte har uppgraderat sin mjukvara i takt med omvärlden, sedan sisådär 1994 när UNDP introducerade en bredare definition av säkerhet, "mänsklig säkerhet", som inte helt likställer staters säkerhet med mänsklig säkerhet. I vissa fall, beroende på skurk-nivån inom en stat, är de diametralt motsatta.
Och lite mer respekt för vår egen lagstiftning skulle inte heller skada.

2 kommentarer:

Filip Tufvesson sa...

Jag läste samma artikel och reagerade ungefär på samma sätt och tänkte att det här kommer Sara att skriva om. Och det gjorde du!

Sara sa...

Attans, är jag så förutsägbar?!? :-)