tisdag 22 april 2008

Folkräkning någon?

Idag börjar Sudan genomföra en folkräkning, den första på flera decennier. Folkräkningen är en viktig milstolpe i implementeringen av CPA, the Comprehensive Peace Agreement, och skulle egentligen redan ha genomförts under 2007, men har, som ni märker, redan skjutits upp några gånger. Folkräkningen är förstås en förutsättning för att nationella val ska kunna hållas 2009, enligt CPA, och för att södra Sudan ska kunna folkomrösta 2011 om huruvida de vill fortsätta vara en del av Sudan, autonom förvisso, eller bli självständiga. Folkräkningens resultat kommer även påverka maktdelningen i landet.

En av anledningarna att folkräkningen försenats är ett rent logistiskt problem med att räkna människor i Afrikas största land, med minimal infrastruktur utanför Khartoum med omnejd, mängder av minor, pågående konflikt (dessutom världens blodigaste) i Darfur samt flera miljoner flyktingar, de flesta internflyktingar men även ca 1.5 miljoner som under kriget mellan nord och syd befunnit sig i framförallt Etiopien, Uganda och Kenya. Ytterligare människor har nu, som ett resultat av Darfurkonflikten, flytt över gränserna in i Centralafrikanska republiken och Tchad. Dessa människor vill ju förstås räknas inför framtida val. Det är ju knappast så att ett folkbokföringssystem a la Sverige med personnummer kommer att införas inom en snar framtid.

En annan anledning till förseningen är att oppositionen i söder (SPLM m fl) har protesterat mot att regimen i Khartoum vägrat inkludera statistik om religion och etnisk tillhörighet i folkräkningen. Enligt oppositionen vägrar man göra detta eftersom sådan information kan ställa på sin spets de demografiska förhållandena i landet, och troligen omkullkasta felaktig information som regimen hållit fast vid under år av krig. Dessutom kan det bli ytterligare problematiskt då människorna kommer att räknas där de nu befinner sig, inte där de "hör hemma". Hur hanterar man de miljontals människor som har börjat återvända hem eller som kommer att påbörja repatrieringsprocessen inom en snar framtid? Och som kommer vilja rösta i valen 2009 men framförallt i folkomröstningen 2011.

Nu ska folkräkningen dock påbörjas. Idag. Med en naiv (?) föreställning att den ska vara genomförd inom loppet av bara två veckor. Hittills har jag inte sett att detta uppmärksammats speciellt mycket i media. Inte oväntat men lika sorgligt som vanligt. En liten "feature story" på BBC:s hemsida och en kort artikel på SvD:s hemsida om kostnaden av folkräkningen, är inte så mycket att hänga i julgranen, när det gäller analys eller förståelse för betydelsen av denna händelse. Folkräkningen är en av de saker som måste hända och som måste skötas på ett bra sätt, för att garantera en hållbar fred i Sudan. Alltså, det är stort. Och oerhört viktigt. Jag vill uppmana alla journalister att rapportera om detta, och alla andra att hålla tummarna för Sudan, att allt går väl.

1 kommentar:

Filip Tufvesson sa...

UN Dispatch skrev om den också, och Reuters hade en ganska lång artikel... Men visst, i stort har det varit ganska tyst.