tisdag 10 juli 2012

Ship to Gaza

För snart fyra år sedan, på European Social Forum i Malmö, satt vi några personer och drack öl, pratade om situationen i Palestina och framförallt de förödande konsekvenserna av Israels blockad av Gaza-remsan. Jag kommer inte ihåg vem av oss det var som plötsligt kom att tänka på Ship to Bosnia, projektet som under tidigt 90-tal mobiliserade gräsrötter över hela Sverige för att samla in förnödenheter och via sjövägen bryta mot blockaden som isolerade Bosnien. Borde vi inte göra något liknande för Gaza? Och samtidigt, utmed vägen, anordna evenemang för att lyfta situationen i Gaza och uppmana omvärlden till aktion.

Några månader senare attackerade Israel Gaza under tre veckor, en attack som på vilken annan plats på jorden skulle genererat hundratusentals flyktingar på vägarna. Men inte i Gaza. Det fanns ingenstans de kunde fly undan bomberna. Ungefär 1400 döda varav mer än 300 döda barn, tusentals skadade och en infrastruktur slagen i spillror. Och återigen uteblev det internationella samfundets reaktioner. Visst, många sa mycket, men ingenting förändrades. Även då alla visste att den humanitära katastrofen behövde en politisk lösning.

Omvärldens oförmåga eller ovilja att agera visade vägen, blockaden mot Gaza måste utmanas och brytas. Ship to Gaza hade sitt första riktiga möte. En plan började formas för att återigen utrusta ett skepp och segla till Medelhavet. Men med fören inställd på Gaza istället för Bosnien. Vissa grejer skulle behöva göras annorlunda, Gaza hamn är grund och inga rederier verkade villiga att hyra ut ett riktigt lastfartyg för destination Gaza. Ett skepp skulle alltså behöva köpas. Pengar började samlas in. Frivilliga mobiliserade över hela Sverige.

Våren 2010 samordnades skepp från flera olika länder och begav sig mot Gaza. Den 31 maj, på natten, attackerades flotillan av Israels militär, båtarna bordades, 9 passagerare dödades, de andra fördes till Israel, där alla ägodelar inklusive skeppen beslagtogs och varifrån passagerarna en efter en utvisades.

Attackerna på internationellt vatten fick väldigt mycket uppmärksamhet runt om i världen, liksom blockaden och dess humanitära konsekvenser för civilbefolkningen i Gaza. Men blockaden levde kvar. Man lovade att försöka bryta blockaden igen, och igen, och igen, tills den hävs.

I år seglar Ship to Gaza med den vackra tre-mastaren Estelle mot Gaza. Hon är registrerad i Finland och har under våren rustats upp i Umeå. På vägen mot Gaza stannar hon i hamnar i först Sverige och sedan i andra länder. Förra veckan var hon på Politikerveckan på Gotland. Nu ligger hon på Stadsgårdskajen i Stockholm, vid Fotografiska museet.

Estelle kan besökas varje dag den här veckan (fram till fredag) kl. 15.00 och då kan man även få träffa talespersoner från Ship to Gaza och/eller passagerare från tidigare försök att bryta blockaden.

Vi ses där!

 

Inga kommentarer: