söndag 22 juli 2012

Inför rätta i Sudan

Protesterna fortsätter i Khartoum och andra städer i Sudan fast mer än 2000 aktivister har blivit arresterade. Rädslan hos de som (ännu) inte blivit arresterade är stor särskilt då det verkar som att det finns exempel på att människor förs bort av oidentifierade civilklädda män. Och sedan inte går att spåra. Regimen avfärdar det hela som kidnappningar och skriver upp det som "missing persons". Ingen vet vad som händer med de här personerna eller hur utbrett detta är.

Flera av de som sitter arresterade i väntan på rättegång har fått internationell uppmärksamhet, bland annat av Amnesty International. MS och WD, mina kompisar som sitter arresterade, finns med i den här gruppen. Det sägs att WD:s rättegång ska vara imorgon och hon anklagas för brott mot: "Articles 63 (calling for opposition to public authority by use of violence or criminal force) 65 (criminal and terrorist organisations), 67 (rioting), 69 (disturbance of public peace), 71 (polluting the environment) and 72 (exposing ways and means of transport and communication to danger) of the Criminal Code 1991."(http://www.fidh.org/Sudan-Arbitrary-arrests-and).

Anklagelserna känns absurda. Dessa aktivister använder sig av ickevåldsmetoder och är aktiva i MR-organisationer och nätverk. Och artikel 71, ja, vad säger man, sedan när bryr sig regimen i Khartoum om miljön? Och vad betyder egentligen artikel 72, jag förstår inte alls...

Jag talade länge med IK igår, en av mina första vänner från Sudan, och hon vill inget hellre än att gå till rättegången och på alla andra möjliga sätt visa sina vänner sitt stöd. Men hon är samtidigt livrädd för att även hon ska arresteras och försöker förstå varför det inte har skett redan. Beror det på att de faktiskt redan har arresterat någon med liknande namn som henne eller att hon inte har fastnat på lika många kameror under protesterna som några av de andra...?

Hon ber om stöd utifrån, om att åtminstone media ska uppmärksamma det som pågår. Det är fortfarande svårt att få tag i information, särskilt då lokala journalister också arresteras och flera internationella har deporterats. Men för de som vill veta eller skriva om det, så går det. Ett exempel är Feministiskt Perspektiv som tidigare i veckan hade en lång artikel om protesterna, där kvinnor har varit väldigt drivande, och även lyckats intervjua aktivister. (se: www.feministisktperspektiv.se/)

3 kommentarer:

Hanin goes to Lebanon sa...

Du skriver som du lever: Med själen. Saknar dig, älskade Sara.

Sara sa...

Tack Hanin, detsamma!

Sara sa...

Planen är att även skriva om Syrien, det lilla jag vet (mest genom dig). Har du länkarna till dina radiointervjuer de senaste dagarna?