söndag 8 juli 2012

Protesterna fortsätter, liksom massarresteringarna

Protesterna i Khartoum och i andra städer Sudan fortsätter och leds i många fall av kvinnliga aktivister och studenter med tusentals människor ute på gatorna varje dag. Under de senaste tio dagarnas protester har tusentals arresterats inklusive några av mina kompisar. Arresteringarna har skett ute på gatorna men polisen har även kommit hem till aktivister som de redan har ögonen på.

Mängder av demonstranter har även skadats i konfrontationerna med polisen. Det har dock varit svårt för dem att få hjälp med sina skador då allmänna sjukhus inte har behandlat folk som de tror har deltagit i demonstrationerna. En av mina vänner, M, som arresterats bröt ett par dagar innan dess sin arm och har inte kunnat få sjukvård.

Eric Reeves, en känd Sudan-kännare menar att framförallt den ekonomiska situationen kan leda till att regimen i Khartoum faller. Korruption och ohämmat spenderande medan det fanns oljepengar har lett till en ekonomi körd i botten med upp till 40 procent inflation att vänta, om inte ännu mer. Blir det hyper-inflation borde enligt Reeves ekonomin kollapsa totalt inom några veckor.

Ekonomin kan alltså bli droppen som får bägaren att rinna över, frustrationen och ilskan över regimens brott mot den egna befolkningen och decennier av blodigt krig fanns redan där. Åren från 2005 då fredsavtalet mellan nord och syd undertecknades ledde också till en viss öppenhet vilket underlättade för aktivister och andra aktörer inom det civila samhället att organisera sig och mobilisera människor för fred och rättvisa. Tyvärr var det ju väldigt många aktivister som registrerades under samma tid....

Protesterna i Sudan handlar som på många platser om bröd, frihet, social rättvisa och mänskliga rättigheter. I Egypten var slagorden på Tahrir Square just det och Ramy Essam, sångaren som blev känd i och med revolutionen sjunger om det här: http://www.youtube.com/watch?v=3PGGDp1xIyI. För Egypten och Sudan och alla andra. Låt er inspireras.

Inga kommentarer: