torsdag 9 september 2010

JAS-affären polisanmäls

Det är mycket åsikter jag har om JAS-försäljning utomland. Jag tenderar ju att ha ganska kraftiga åsikter om typ all vapenexport, så det kanske inte kommer som en överraskning. Men när det gäller JAS-försäljningen till Sydafrika på nittiotalet finns det en mängd saker som har kritiserats från olika håll och som alla förtjänar att uppmärksammas. Och nu äntligen börjar det hända lite saker...

Det har länge funnits misstankar om mutbrott och korruption i samband med den här affären, misstankar som nu mer och mer övergår till att bli bevis. Nya fakta har nu lagts fram och nu har Diakonia, Kristna Fredsrörelsen och Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen gjort en officiell polisanmälan mot JAS. För att citera:

"Denna vapenaffär kan vara den största korruptionshärva som ett svenskt företag någonsin varit inblandat i och överåklagaren måste nu lyfta på varenda sten för att hela sanningen ska komma fram och ansvariga ställas inför rätta", säger Anna Ek ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen (www.svenskafreds.se).

"Vi har hela tiden varnat för att Jas-affären med Sydafrika har undergrävt fattigdomsbekämpningen i landet och att motköpen inte kommit de fattiga till del. Nu kan vi också konstatera att hela affären genomförts på ett korrupt sätt", säger Bo Forsberg, generalsekreterare på Diakonia.

"Vi kräver nu också en oberoende medborgarkommission som utreder statens roll i dessa vapenaffärer. Det råder en skrämmande tystnad, där beslutsfattare verkar skydda och hålla varandra om ryggen", säger Elisabeth Lundgren, generalsekreterare på Kristna Fredsrörelsen.


Att dessutom sälja vapen till det land i världen med störst klyftor mellan fattiga och rika, en ohanterlig HIV/Aids-epidemi, enorm arbetslöshet och en eftersatt infrastruktur, som dessutom hanterar arvet efter apartheid, kan aldrig någonsin vara OK. Istället för att använda skattepengarna och andra statliga resurser till utveckling, hälsa, utbildning, infrastruktur och annat så köper man vapen för pengarna, och räknar benhårt med att bistånd ska täcka upp i de andra sektorerna. Gör en Do No Harm-analys på den försäljningen och jag lovar att det är mer som behöver göras än att konstatera att "the devil's in the details".

Och detta blir ju om möjligt ännu mer problematiskt när landet ifråga inte ens kan uppvisa en reell extern fiende, som de eventuellt någon gång skulle behöva använda de här planen mot.

"Använda planen? Men inte kan väl svenska vapen användas i strid? Svenska vapen kan väl inte döda? Eller ens strida?" Jo, för tänk att de kan det.

Inte för att jag vill förstärka tron på att säkerhetspolitik måste handla om realpolitik och mobilisering och terrorbalans. Men inte ens enligt den säkerhetspolitiska definitionen har Sydafrika någon verklig hotbild mot sig. Iallafall inte utifrån.Nåja.

Det ska bli oerhört intressant att följa polisanmälan mot Saab. Och som ni förstår är jag grymt stolt över att ha jobbat för en av organisationerna, jobba för en andra, och ha varit medlem i den tredje i en massa år. Det här kan bli stort. Förhoppningsvis lika stort som rapporten mot Lundin Oils agerande i Sudan som jag var med och släppte och som nu ligger hos riksåklagaren.

Corporate Social Responsibility handlar inte om att sätta dit enskilda företag eller individer i bolagsstyrelser. Det handlar om att förbättra verksamheten inom företag (och även andra aktörer förstås) så att sådana här anmälningar inte ens behöver göras. Och som, framförallt, inte drabbar människor negativt och bidrar till krig, fattigdom och miljförstörelser.

Bra jobbat!

Inga kommentarer: