måndag 20 september 2010

En önskelista

Kära moder jord, jultomten, alla världens gudar, stjärnorna, eller vem som kan tänkas lyssna: jag skriver i dag en önskelista. Förutom att jag förstås önskar mig fred på jorden, rättvisa, respekt för mänskliga rättigheter och folkrätten och en cykel, så har jag några särskilda önskningar för de kommande fyra åren:

1. Att Sverige ska ramla bort från listan på världens största vapenexportörer.
2. Att båda blocken var ärliga när de sa att de inte tänker ge SD något politiskt inflytande. Inget alls under de kommande fyra åren.
3. Att den blivande minoritetsregeringen blir så svag att den inte klarar av att fortsätta montera ned Sverige och den välfärd vi borde vara stolta över (vilket hör ihop med önskan nummer 2).
4. Att oppositionen blir oöverkomliga bromsklossar framför denna nedmontering och säger ett starkt och tydligt NEJ
5. Att solidaritet och inte frihandel återigen ska bli en ledstjärna i hur vi relaterar till resten av världen. Och att företag som Lundin Oil inte ska få härja fritt på bekostnad av människors liv (varken i Sudan, Palestina, eller på andra platser)
6. Att alla de som jobbat så hårt inför det här valet och som nu känner sig svikna av sina medmänniskor inte ger upp utan kämpar vidare. Om fyra år är det val igen.
7. Att Naomi Klein’s Chockdoktrinen blir obligatorisk läsning i samhällskunskapen på gymnasiet istället för att Svenskt Näringsliv skriver skolböcker om klimatkrisen, vilket de ändå inte tar på allvar.
8. Och att Äppelkriget går upp på alla biografer i landet. Minst en gång i halvåret. Gratis.
9. Att människor inte fortsätter att vara lojala mot de politiker eller partier som uppenbarligen inte ser som ett egenintresse att vara lojala mot dem (exempel: Att Centerpartiet överger kärnkraftsfrågan) utan börjar rösta med fötterna.
10. Att människor på egen hand börjar leva den politik som vi inte ser hos regeringen: klimatsmarta, solidariska, jämställda för en hållbar framtid för kommande generationer.
11. Att människor på riktigt förstår innebörden av ubuntu: ”I am because you are – and therefore we are.”

Inga kommentarer: