måndag 14 maj 2007

allt kommer att bli bra

Kära vänner,
Sommarvärmen är här och Stockholm visar sig från sin bästa sida. Just nu har jag svårt att se vad mer man kan önska sig av livet. Ja, förutom världsfred förstås. Så hur går det egentligen med världsfreden, undrar den nyfikne. Jag tänkte ta upp ett exempel där någon form av fred kanske kan urskönjas.

Uganda och rebellerna i norra delarna av landet med kanske den minst definierade agendan i världen, LRA (Lord Resistance Army) ska sätta sig vid förhandlingsbordet i södra Sudan och förhoppningsvis få ett slut på det meningslösa dödandet som pågått i 20 år. Jo förresten, de har en agenda påstår de: att införa de tio budorden som lag i Uganda. Undrar om de någonsin har hört talas om att leva som du lär, behandla andra som du själv vill bli behandlad, walk the talk?

Att den här konflikten får ett slut är av fundamental betydelse för utvecklingen i södra Sudan (dit jag ska resa i oktober), där en fredsprocess pågår sedan drygt två år men där mycket återstår innan en positiv fred har nåtts. Idag är det ett av världens minst utvecklade områden (medan Khartoumregionen har Afrikas högsta tillväxt, typ, tack vare alla oljepengar som kommer in från bland annat Kina), och det finns väldigt många vapen i omlopp som försvårar utvecklingen. För att södra Sudan ska kunna avväpnas måste konflikten i norra Uganda få ett slut. Hur ska annars folk våga lämna ifrån sig sina vapen, om de inte kan känna sig säkra? LRA har ständigt gått över gränsen och attackerat byar i södra Sudan. Jo, en sak till, mycket av LRAs vapen har tidigare kommit från regimen i Khartoum....

Det finns hur mycket bevis som helst på att vapeninnehav ökar risken för dödligt våld, och de 680 miljoner lätta vapen som är i omlopp i världen är de stora massförstörelsevapnen i vår tid, och ändå finns det så många människor runt om i världen som på fullt allvar menar att de känner sig tryggare med vapen.

Det här med säkerhet är ett intressant begrepp. Ofta när man pratar om säkerhet internationellt sett så menar man staters säkerhet. Vi på Kristna Fredsrörelsen, tillsammans med andra organisationer, menar dock att det är ett delvis förlegat sätt att se på säkerhetsproblematiken. För att citera vår hemsida, www.krf.se:
"Världen står inför en lång rad hot och problem som orsakar enormt lidande. Det finns naturligtvis olika åsikter om vilka de största hoten är, men de som oftast brukar nämnas är klimatförändringar, HIV-AIDS, massförstörelsevapen, etnisk konflikt, folkmord, massvåldtäkt, terrorism, fattigdom och svält. De här hoten kan knappast tacklas genom traditionell säkerhetspolitik som betonar försvaret av ett lands territorium. För den enskilda människan är det viktigare att ha tillräckligt med mat att äta, att leva i en god miljö, att slippa sjukdomar och den otrygghet som krig skapar. Begreppet "mänsklig säkerhet" vidgar alltså definitionen av säkerhet och sätter människan och miljön i centrum."

Vapen är farliga inte bara för att folk dör av att de används. Folk dör också för att stater i världen hellre lägger sina pengar på militära utgifter än på fattigdomsbekämpning, alltså på mänsklig säkerhet. Det dör idag 30 000 barn dagligen på grund av fattigdom. Dessa dödsfall är onödiga, de skulle kunna motverkas. Det dör också fler folk i Guatemala per år idag än under inbördeskriget, pga av tillgången av vapen. Detta visar ju tydligt att staters säkerhet inte nödvändigtvis är samma sak som mänsklig säkerhet.

Hur kan vi ändra den här utvecklingen, undrar förstås den nyfikne som är bra på följdfrågor. Ett sätt att påverka denna verklighet är att uppmana våra folkvalda beslutsfattare att omrusta genom brev. Du kan även skriva en insändare till din lokala tidning eller anordna en temakväll med föreläsning om ämnet för att upplysa dina medmänniskor om denna problematik. Jag och mina kollegor kommer gärna och föreläser. Du kan också bli medlem i olika fredsrörelser och stötta vår verksamhet på så sätt. Vi är en stark röst i samhället på grund av våra medlemmar. Ju fler medlemmar desto starkare röst. Vi har rabatt på medlemsavgiften om du blir medlem nu fram till september, 95 kr istället för 250 kr, som en del av vår kampanj "omrusta nu!". Du kan även se över dina fonder, pensionssparande och aktier och se till att du inte investerar pengar i vapenindustrin. Det finns etiska fonder som du kan välja istället. Använd din konsumentmakt för att påverka världen!

Och när det nästan svartnar för ögonen på mig av alla dessa negativa siffror och fakta tänker jag på vad Charlotte sa till mig när jag senast var i London: "everything will be OK in the end, and if it is not OK, then it is not the end". Äsch, jag kan lika gärna passa på att citera Nico också: "if it's got a solution, why do you worry? If it hasn't, you shouldn't worry at all."

God natt och njut av de underbart ljusa sommarkvällarna,
Sara

Inga kommentarer: