torsdag 20 september 2012

Internationella fredsdagen

Imorgon, den 21 september, är det den internationella fredsdagen, vilket uppmärksammas över hela världen. Iallafall av fredsorganisationer. Den föddes ur en dröm om att det åtminstone en dag om året skulle gå att få till en global vapenvila. Att stridande i alla länder drabbade av konflikt åtminstone en dag skulle lägga ner sina vapen.

Vi är ännu inte där, utan imorgon, liksom idag och igår, kommer det strömma in rapporter om fler dödade och lemlästade i konflikten världen över: Syrien, Afghanistan, Irak, Kongo, Sudan, Palestina, Colombia etc... Vissa konflikter får mer utrymme i våra medvetande än andra, ibland är det svårt att förstå varför. Hur kommer det sig att vi bryr oss mer om vissa delar av världen än andra? Att vissa människors förlorade eller förstörda liv drabbar oss mer?

Men fira ska vi ändå, och just imorgon ska jag dansa. Det finns alldeles för många tillfällen att sörja krigens offer. Imorgon kan du komma och fira fredsdagen på Kulturhuset med mig och mina kollegor. Klockan tolv börjar vi på Studion (gamla Lava) med A Beat for Peace, ett samarbete med Lunch Beat och Falling Whistles.

Efter dansgolvet flyttar vi oss till Studio3 för samtal med representanter för fredsrörelserna i Sverige samt en paneldebatt med representanter för de politiska ungdomsförbunden. Lena Ag, från Kvinna till Kvinna kommer ställa dem mot väggen, både fredsrörelsen och ungdomsförbunden. Vad är egentligen fredsrörelsens roll i Sverige idag? Hur påverkar vi bäst beslutsfattare? Hur mobiliserar man flest människor för förändring? Är det lättare eller svårare med social media? Vad tycker ungdomsförbunden egentligen om Sveriges "fredsroll" i världen? Hur rimmar vår egen långa historia av fred med vår eskalerande vapenexport?

Vilka frågor skulle ni vilja ställa? Kom och hjälp oss!

Eftermiddagen avslutas med att Özz Nujen tar emot Svenska freds fredspris 2012 och även kör ett kortare framträdande. Medan vi minglar med vin och fredsmärken, firar och skrattar. 198 år av fred i Sverige förtjänar att firas. Utan att vi glömmer bort vår inte lika smickrande roll i vissa delar av världen. Senast hittades svenska vapen i Syrien, enligt den välkända och respekterade brittiska journalisten Robert Fisk. Men fira ska vi! Jag hoppar dock vinet.


Inga kommentarer: