torsdag 31 juli 2008

Murens dragning ändras vid Jayyous

Israels militär, IDF, har sagt att de ska riva och bygga om delar av murens dragning vid byn Jayyous, på Västbanken. Israeliska högsta domstolen dömde redan för två år sedan att dragningen av muren måste ändras, sedan dess har ingenting hänt då man tydligen inte kunnat enas om den nya dragningen. Härom dagen kom det dock ett uttalande om att man, militären, nu är redo att göra ändringar.

Det är bra att man nu anser sig villiga att ändra dragningen. Problemet är ju förstås att den nya dragningen inte heller kommer att följa gränsen utan fortfarande inkludera palestinsk mark på den västra sidan av muren. Endast en fjärdedel av marken som nu är på "fel" sida av muren kommer med omdragningen hamna på den palestinska sidan. Ca 6000 dunams och flera vattenkällor kommer fortfarande att vara på västra sidan av muren.

Muren, eller säkerhetsbarriären, byggs enligt Israel för att skydda landet mot terrorattacker från det palestinska området. Kritiker menar att det mer, eller åtminstone minst lika mycket, handlar om att roffa åt sig mark och vattenkällor. Murens dragning är nämligen nästan tre gånger så lång som själva gränsen och byggs i stort inne på ockuperat område.

I juli 2004 gjorde den Internationella Domstolen i Haag ett uttalande om muren, som kan sammanfattas såhär: All israelisk bebyggelse på ockuperat palestinskt område bryter mot folkrätten. Långa sträckor av muren går långt inne på palestinskt område. Byggandet av muren riskerar att skapa ett oåterkalleligt faktum där muren kommer att ses som den faktiska gränsen mellan Israel och Västbanken. Byggandet av muren hindrar även allvarligt palestiniernas rätt till självbestämmande.

Har man något sinne för konspirationsteorier ligger det nära till hands att se landstöld som den verkliga anledningen till byggandet av muren, annars borde det rimligtvis inte varit så svårt att bygga den på gränsen. Att bygga murar på din egen mark eller på själva gränsen är ju faktiskt tillåtet även om det är sorgligt och trist och fult. Inte folkrättsvidrigt som nu.

Risken med detta beslut, att dra om muren, är att debatten och kritiken tystnar. Att man tycker att byborna i Jayyous vunnit en seger. Risken är att omvärlden nu tycker att Israel tagit sitt ansvar genom att ändra dragningen, utan att inse hur minimal förändringen faktiskt är och hur mycket av palestiniernas mark som fortfarande hamnat på andra sidan...

Inga kommentarer: