onsdag 10 september 2008

Tips: Bi'lin Habibti

Filmen Bi’lin Habibti (Bi’lin my love, regissör: Shai Carmeli Pollack) är en dokumentärfilm som handlar om den palestinska byn Bi’lin på Västbanken, som har organiserat sig i ett ickevåldsmotstånd mot den israeliska ockupationen och rent konkret mot byggandet av muren på deras mark. Bi’lin riskerar att förlora över hälften av sin mark genom byggandet av muren och utvidgningen av en närliggande israelisk bosättning. I sina försök att motstå grävmaskiner, arresteringar och våld, konfronterar byborna armén genom kreativa ickevåldsliga demonstrationer. Shai Pollack kommer till en början till Bi’lin för att delta i protesterna men filmar även aktiviteterna som tar plats varje vecka och dokumenterar deras kamp.

Filmregissören Shai Pollack kommer tillsammans med två av filmens huvudpersoner, Wagee och Rani Bornat, till Sverige i samband med European Social Forum, för att visa och samtala runt filmen. Wagee och Rani kommer att berätta om sina erfarenheter av ickevåldsmotståndet mot muren som nu har pågått i tre år. Shai kommer att prata om sina erfarenheter som filmare och aktivist och hur filmen kom till i samarbetet med människorna i Bi’lin.

Efter European Social Forum kommer gästerna resa till Stockholm och Uppsala, för att även här prata om filmen och sitt ickevåldsmotstånd, och om hur det är att leva under ockupation. Håll utkik efter mer information.

Inga kommentarer: