tisdag 16 september 2008

Pacifist = brottsling?

Riksåklagaren i Israel, Menachem Mazuz, har just inlett en brottsutredning mot New Profile, en av de organisationer som jag har samarbete med. Enligt dagstidningen Haaretz är det första gången man inleder en sådan utredning mot en organisation som uppmuntrar vapenvägran.

Detta sker på begäran av IDF (Israeli Defence Forces) - som det senaste året har intensifierat sin kamp mot "draft dodgers" där detta blir ett av vapnen vid sidan om bland annat utbredda PR-kampanjer. Dessutom har mer eller mindre vansinniga lagförslag lagts fram på sistone om hur vapenvägrare ytterligare kan marginaliseras i det israeliska samhället och som därför ska ha en "avskräckande" effekt.

New Profile är en anti-militaristisk, feministisk ickevåldsorganisation som arbetar för civil-isering av det israeliska samhället och de ger bland annat information och moraliskt stöd till personer som vill vapenvägra.

Enligt israelisk lag är det förbjudet att uppmuntra till vapenvägran, men New Profile menar själva att de inte gör något brottsligt utan bara tillhandahåller information som är väldigt svårtillgänglig annars och som inte minst IDF inte vill ska komma ut. IDF vill istället upprätthålla bilden av att "alla gör värnplikten - det bara är så". I deras kampanj går de hårt åt pacifister, fredsaktivister etc och menar att de är opatriotiska och inte lika mycket "israeler". Vad nu det betyder. De pratar nämligen inte alls lika mycket om de verkligt stora grupperna som väljer att inte tjänstgöra i armén, de religiösa, men som väljer bort värnplikten av andra anledningar.

Pacifister däremot verkar vara ett allmänt villebråd. Vilka brottlingar de är! Och tänk, det var inte så länge sedan som pacifister ansågs kriminella här i Sverige.

Inga kommentarer: