söndag 28 juni 2009

Ship to Gaza i Visby

Både idag, måndag, och imorgon kommer Ship to Gaza att presenteras på Östersjötorgets scen, under Almedalsveckan här i Visby. Ett tips, om det nu är någon som är här och faktiskt har tid att gå in och kolla internet, förstås. Seminariet anordnas av Kristna Fredsrörelsen tillsammans med Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa ochb lyfter just situationen i Gaza och projektet Ship to Gaza som ett exempel på praktisk solidaritet från folk till folk.

Mattias Gardell och Dror Feiler från styrgruppen kommer att prata om betydelsen av att inte glömma bort Gaza ett halvår efter attackerna. Om betydelsen av att inte bara tyst se på vad som hände, och som fortfarande händer. Den blockad som har pågått mot Gaza de senaste åren är också krigshandlingar, inte bara attackerna i vintras. Om betydelsen av internationella samfundets agerande. Om betydelsen av att hävda vår rätt att färdas fritt på haven, enligt internationell rätt.

Och om betydelsen av att själva agera, om ingen annan gör det. Vi kan inte sitta och vänta på att andra ska göra det åt oss. Vi kan inte skylla vår passivitet på någon annan. Vi har en möjlighet och även en skyldighet att själva agera. Ship to Gaza är ett sådant konkret exempel på hur människor kan komma samman för att göra något konkret. Folkrörelser, fackförbund, hamnarbetare, kulturarbetare, aktivister, solidaritetsrörelser och samfund har beslutat att samarbeta för att göra en skillnad och bildat en partipolitiskt och religiöst oberoende organisation. Om ni inte har chansen att komma till Östersjötorget idag eller imorgon, läs mer på www.shiptogaza.se.

Inga kommentarer: