fredag 26 juni 2009

"Sälj hela skiten"

Är en nyutgiven bok (Ordfront) skriven av min kompis Peter Gustavsson och tre andra och handlar om utförsäljningen av statens tillgångar och hur detta raserar vår välfärd. Ett välkommet debattinlägg som jag också ska hoppas får någon form av genomslag, om inte annat i riksdagsvalet om drygt ett år.

Jag blir arg när jag tänker på den "utredning" eller "underlag" eller vad man nu ville kalla det, som lades fram bara några veckor efter förra valet och som skulle ligga till grund för utförsäljningen. Som helst skulle komma igång redan innan nyår. Det PM som lades fram var på endast ca 16 sidor och visar tydligt på att utförsäljningen endast var en ideologisk fråga, inte en fråga om rationellt fattade beslut baserade på realistiska kalkyler och riskanalyser. Man hade inte ens bemödat sig med att inkludera förlorad vinst i kalkylen utan endast ta med den summa pengar som skulle kunna fås vid en eventuell försäljning.

Och det är helt OK att fatta beslut efter politisk ideologi, det är väl det politik handlar om. Men med respekt för medborgarna borde man iallafall kunna prestera åtminstone en hyfsat genomarbetat analys som underlag. Det är ju viktigt att komma ihåg att de statliga företag som diskuterades inte var några gamla Sovjet-kolloser utan hyfsat slimmade, effektiva och vinstdrivande företag. Och då måste man rimligtvis räkna in bortfallet av vinst vid en försäljning. Men icke sa nicke.

Och härom dagen slingrade sig Maud Olofsson på sant ministervis på en utfrågning i riksdagen om riskanalysen som gjorts inför diskussionerna om Vattenfalls eventuella utförsäljning. Faktum var, visade det sig, efter att hon lyckats med att inte svara på frågorna hon fick under ca tio minuter, är att hennes departement inte har gjort någon risk- eller konsekvensanalys. Över huvud taget!

Frågan är oerhört aktuell och måste debatteras nu. För att vi över huvud taget ska kunna påverka utgången av den här massförsäljningen. Så tack, Peter och ni andra för att ni lyfter denna fråga och jag hoppas att lyssna på er på Almedalen på tisdag, kl 13-16.00. Även om det delvis infaller samtidigt som vårt seminarium om Ship to Gaza....

Inga kommentarer: