onsdag 10 december 2008

Vänstern ändrar åsikt om vapenexport

Igår presenterades delar av det nya samarbetet mellan sossarna, miljöpartiet och vänsterpartiet i DN och efter att miljöpartiet de senaste åren haft den mest kritiska hållningen mot svensk vapenexport, har vänstern gått om och menar att man nu ska arbeta mot svensk vapenexport. Punkt. Coolt.

En ny riktning som känns extra kul med tanke på att vi om två år isåfall kan ha ett parti i regeringsställning som är emot alla former av svensk vapenexport. Hur häftigt som helst. Hoppas att miljöpartiet antar utmaningen och rör sig åt samma håll. Att istället för att kritisera vapenexport till länder i krig, problematisera hela idén med vapenexport och det ansvar Sverige har när vi väljer att aktivt bidra till och tjäna pengar på krig och lidande runt om i världen.

För att sälja vapen till länder som inte är i krig är ingen som helst garanti. Vi kan liksom inte skriva in i avtalet att de aldrig kommer att få användas ifall krig utbryter. Det faller lite på sin egen orimlighet. Vi måste därför erkänna för oss själva att de vapen som tillverkas och säljs troligen någon gång kommer att användas för att döda eller skada människor. Och de flesta som dödas eller skadas i krig idag är civila.

Kanske kan Sverige gå ytterligare ett steg längre och göra som Irland och Storbritannien tidigare gjort: förbjuda enhandsvapen. Alltså sådana handeldvapen som du kan hålla och använda med bara en hand. Så alla jägare kan fortfarande känna sig trygga och alltså pusta ut.

Inga kommentarer: