torsdag 11 december 2008

Jag önskar att detta vore en god nyhet

Enligt BBC menar Robert Mugabe att det nu inte längre pågår någon kolera-epidemi i Zimbabwe. Vad jag önskar att det vore sant! Hittills har 800 personer dött av koleran som härjar i landet. Befolkningen är redan försvagad som ett resultat av den explosionsaktiga fattigdomen, och bristen på både mat och rent vatten. Och förstås som ett resultat av en ledare som är totalt ointresserad av den egna befolkningen.

"The cholera cause doesn't exist any more," säger han enligt BBC:s hemsida. Nyspråket som 84-åringen har använt sig av i åratal äcklar verkligen. En tredjedel av landets befolkning har redan flytt till grannländerna och vad kommer att hända med resten?

Mugabe har suttit vid makten i 28 år och var under lång tid västvärldens älskling, då Zimbabwe genomförde en mängd reformer som ledde till ökad hälsa, utbildning och välstånd i landet. Den utvecklingen vände för en mängd år sedan och anledningen kan inte bara skyllas på strukturanpassningsprogrammen som påtvingades landet. Det kan heller inte skyllas på det koloniala arvet, som Mugabe själv brukar hänvisa till. Utan framförallt på Mugabe själv och de människor i Zimbabwe som håller honom om ryggen. En ledare som borde lämnat sin post INNAN han blev maktfullkomlig. Eller var han det hela tiden? Att makt korrumperar, det är ingen nyhet.

Inga kommentarer: