onsdag 29 oktober 2008

Assa Abloy flyttar fabrik efter påtryckningar

Jag påstår ju titt som tätt att bloggandet började för att skriva om positiva nyheter. Resultatet motsvarar dock ganska sällan den ambitionen. Tyvärr. Det finns så mycket annat jag har åsikter om, och ofta då saker som upprör. Nu vill jag dock lyfta ett exempel på att påtryckningar och annat påverkansarbete faktiskt fungerar (jag ligger någon dryg vecka efter i tiden, när det gäller nyhetsvärdet, men detta är värt att nämna i alla fall).

Tisdagen 21 oktober släppte Diakonia, Swedwatch och Svenska Kyrkan en rapport om det svenska företaget Assa Abloy, som sedan 2000 äger företaget Mul-T-Lock som gör lås och säkerhetslösningar. Mul-T-Lock har en fabrik i Barkan, en illegal israelisk bosättning på Västbanken.

Enligt rapporten så uppmuntrar Israel "såväl inhemska som utländska investeringar på ockuperad mark genom att erbjuda en rad förmåner till de som investerar i industri, turism och fast egendom. Assa Abloy bekräftar att företaget tar emot sådana förmåner, men avstår från att uttala sig om omfattningen."

Problemet är bara att det är olagligt enligt internationell lag, fjärde Genèvekonventionen, för en ockupationsmakt att bygga på eller flytta civilbefolkning till ockuperat område. Jag citerar ännu en gång rapporten: 1979 fastslog FN:s säkerhetsråd att "den av Israel förda politiken, att etablera bosättningar på palestinskt och annat arabiskt territorium som ockuperats sedan 1967, saknar lagligt stöd och utgör ett allvarligt hinder mot att uppnå en omfattande, rättvis och varaktig fred i Mellanöstern."

Inom internationell humanitär rätt fastslås främst staters skyldigheter, men det finns även en princip om individuellt brottsansvar, vilket skulle kunna möjliggöra att även individer kan ställas till svars för brott mot folkrätten.

Men även om det är oklart i vilken utsträckning ett företag kan hållas ansvarig i en domstol, är det dock väldigt klart att inte bara stater utan även individer och företag kan ha en påverkan på hur en konflikt utvecklas. Vetskapen om att man som internationell aktör kan påverka en konflikt i positiv eller negativ riktning borde rimligtvis vara tillräckligt för att få aktören att ändra beteende.

Därför skrevs den här rapporten. Och som ett resultat lovade Assa Abloy, samma dag som rapporten släpptes, att flytta sin fabrik. Som ett svar på rapporten meddelade svensk Israelinformation att 3500 palestinier riskerar att bli arbetslösa ifall fabriken tvingas flytta. Detta är dock totalt felaktigt då den högteknologiska fabriken endast har 100 anställda, varav endast en är palestinier. Så tack, Assa Abloy för den snabba responsen!

1 kommentar:

Filip Tufvesson sa...

Najs. In other good news... Läste häromdagen att en landsväg i Kashmir mellan Pakistan och Indien smått öppnats upp för handel, och det måste sägas vara ett steg i rätt riktning. Se t.ex. NY Times.

Och om dryga sex dagar har vi förhoppnngsvis goda nyheter från USA:s presidentval!