måndag 11 juni 2012

Pogromer

För ett par veckor sedan attackerades afrikanska flyktingar i Tel Aviv av människor, många blev misshandlade, affärer och t o m ett dagis sattes i brand. Trakasserier är återkommande. Tyvärr är detta ingen överraskande utveckling då det redan för två år sedan genomfördes flera demonstrationer i denna del av stan för ett "rent, judiskt område". Dessa demonstrationer stöddes då både av politiker på högerkanten och vissa rabbiner. Sedan dess har framförallt de verbala attackerna på flyktingarna, som här kallas för "infiltratörer" ökat, men även lagstiftning har antagits för att lättare avhysa dem. Allt som allt räknar man med att det idag finns 60 000 afrikanska immigranter i Israel. Endast 200 har erkänts som flyktingar av Israel.

Rasismen mot denna grupp som till mer än 80 procent består av flyktingar från Sudan och Eritrea har ökat och måste anses sanktionerad från regeringen. Man har hotat med inspärrning och deportationer, och i södra Israel byggs en stor "detention facility" där flyktingarna kan interneras i upp till tre år, enligt den relativt nya "anti-infiltration"-lagen. Platsen ska kunna rymma upp emot 25 000 personer.

Under attackerna härom veckan liknade Miri Regev, en parliamentariker, dessa "infiltratörer" med cancer som sprider sig i kroppen. Ett uttalande som fick många att reagera, vilket ledde till en ursäkt till cancer-sjuka och till Förintelse-överlevare, inte till flyktingarna. Hon var tidigare talesperson för den israeliska militären och sitter nu i Knesset för Likud.

Den 7 juni, i torsdags, varnade regeringen att personer från Södra Sudan ska deporteras om de inte frivilligt lämnar landet inom en vecka. Man hade då väntat på ett domstolsbeslut från Högsta Domstolen om huruvida deportationerna ansågs lagliga. Och den 7 juni kom detta domslut, fritt fram att deportera sydsudaneser alltså. Och sedan dess har mängder av människor arresterats, flera av dem är minderåriga. 

För att förstå mer situationen för de afrikanska flyktingarna i Israel, se Shai Pollacks dokumentärfilm "Refugees". Den har några år på nacken, och mycket har hänt sedan den gjordes 2008, men den är ändå värd att ses.

Vet inte riktigt vad jag mer ska säga om detta just nu, det handlar om fakta som talar för sig själv. Vi har definitivt inte sett slutet på detta. Om någon vill följa detta närmare rekommenderar jag +972mag.com.

Förresten, förstår från alla kommentarer på Facebook att Sverige spelar sådär idag mot Ukraina. Tur att jag valde att titta på Invictus istället, för där spelas det minsann. Är det någon som kan ha missat att jag landade i Kapstaden dagen efter finalen - en dag för sent på grund av trasigt plan på Arlanda. "I am the master of my fate, I am the captain of my soul", inspiration big time. Mitt första besök i Sydafrika. Jag skulle ha varit där, jag skulle ha varit där....

Inga kommentarer: