onsdag 1 juli 2009

Pirater i Medelhavet

Ship to Gaza, som jag skrivit om tidigare, är ju ett svenskt initiativ som påbörjades i vintras som ett resultat av attackerna på Gaza. Det är en nybildad organisation där individer, solidaritetsrörelser, kulturföreningar, samfund, fackförbund och andra gått samman för att försöka göra en skillnad. En skillnad som våra politiker inte försöker göra. Det bygger på erfarenheterna från Ship to Bosnia på 90-talet men också på Free Gaza - en organisation som försökt bryta blockaden av Gaza flera gånger under de senaste två åren.

I förrgår lämnade ytterligare en båt, Spirit of Humanity, från Free Gaza Larnaca på Cypern för att genom internationella vatten ta sig till Gaza. De bär med sig medicin, leksaker för barn och återuppbyggnads-kit. Ingen återuppbyggnad har ju ännu kunnat ske i Gaza eftersom Israel konsekvent vägrat att släppa in byggmaterial. De3t finns också drygt 20 passagerare med på båten, från 11 olika länder, inklusive Maired McGuire, fredspristagare.

Igår så omringades båten av sex båtar från den israeliska marinen som hotade att öppna eld ifall båten inte vände om. Detta var fortfarande på internationellt vatten, vilket alltså innebär ett grovt brott mot internationell rätt som garanterar "free passage on the free seas". Senare igår eftermiddag bordade den israeliska flottan Spirit of Humanity och arresterade alla ombord på båten och togs in till Israel. Så vitt jag vet är de fortfarande arresterade. Vilket endast kan beskrivas som pirateri - sjöröveri. Sådant som svenska flottan är nere i Adenviken nu för att bekämpa.

Detta kan inte fortsätta - att Israel så öppet och arrogant struntar i internationell rätt - och att katastrofsituationen i Gaza inte har tillåtits förbättras sedan attackerna i vintras upphörde. Det är ju en katastrof skapad av människor, av politiska beslut och militära handlingar - och måste lösas av nya politiska beslut och påtryckningar från det internationella samfundet. Vår tystnad gör oss till medbrottslingar.

Stöd de initiativ som pågår för att få ett slut på detta, varav Ship to Gaza är ett av dem: http://www.shiptogaza.se/

Och kräv att svenska flottan följer med Ship to Gaza som eskort - för att även skydda det skeppet mot pirater.

Inga kommentarer: