onsdag 6 maj 2009

New Profile attackeras av polis

I höstas skrev jag vid ett tillfälle om att riksåklagaren i Israel hade inlett en utredning av New Profile, en pacifistisk, feministisk organisation som jag har haft kontakt med och samarbetat med i flera år. För drygt en vecka sedan, söndagen den 26 april, knackade polisen på dörren till fem NP-medlemmar, gick igenom deras hem, beslagtog datorer och tog in dem på förhör till polisstationen. De släpptes därefter men belades med förbud att prata med varandra och att använda internet. Dessutom anade NP att fler medlemmar skulle utredas.

Och i torsdags, den 30 april, fick ytterligare några medlemmar telefonsamtal från polisen om att förhör skulle hållas även med dem under den här veckan.

I torsdags kväll demonstrerade ca 60-70 personer, från NP men även från andra organisationer, flest kvinnor, utanför polisstationen i Tel Aviv. Det var en stillsam manifestation där man ville visa solidaritet med NP och protestera mot polisens agerande. Polisen gick dock i attack, fysiskt, mot demonstranterna och arresterade åtta personer. Se mer på Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=zXT08cISAMI. 

De som arresterades hölls i häktet över natten och släpptes först vid 11-tiden i fredags, efter att en domare beordrat polisen att ta av dem de handbojor och fotbojor de hade på sig.

Läs mer om New Profile på http://www.newprofile.org/english/ och om vad som händer där. På hemsidan finns det också en lista på saker som vi i omvärlden kan göra för att visa dem vårt stöd.

Hela historien känns bizarr och ganska skrattretande, om den inte vore sann. Hur polisen kan se dessa kvinnor som ett så stort hot. Men visst, de utmanar ju några av de grundvalar som den israeliska staten har byggt sitt kontrakt mellan stat och medborgare på - kopplingen till "folkets armé" och värnplikten som något centralt och idén om att militära "lösningar" är de enda lösningar som finns, eftersom våld är det enda språk som förstås och respekteras av "fienden".

Inga kommentarer: