I oktober 2006 började jag och min kollega Joakim prata om hur häftigt det vore att ta Breaking the Silences fotoutställning till Armémuseet i Stockholm. Breaking the Silence hade precis varit på en lyckad speaking tour i Sverige som jag anordnade och vi började redan planera för att skeppa in hela utställningen. Nu skulle vi bara hitta pengarna och övertala Armémuseet om att detta var en lysande idé. Och nu den 5 mars öppnar utställningen äntligen på Armémuseum, i samarbete med Diakonia, Kristna Fredsrörelsen och Svenska Kyrkan.
Breaking the Silence är en organisation av fd israeliska soldater som försöker bryta tystnaden om ockupationen och dess konsekvenser i det egna samhället. Eftersom väldigt få israeler faktiskt beger sig till ockuperat område bestämde man sig för att genom en fotoutställning ta ockupationen till Tel Aviv. Fotografierna är tagna av soldater under sin värnplikt, och de är tagna av vardagssituationer som soldaterna befinner sig i. Vardagssituationer under ockupation, alltså, inte vad vi skulle kalla för vardagssituationer. Vägspärrar, arresteringar, patruller, visiteringar, kontroller, intrång i hem etc.
Soldaterna berättar om vad det innebär att tränas för strid mot en annan armé och sedan ställas inför en civilbefolkning som de ska kontrollera. Om hur ockupationen drabbar den palestinska civilbefolkningen, det dagliga förtrycket, förnedringen, förstörelsen av egendom, kontrollen... men de pratar också om hur detta förtryck påverkar även dem, förtryckarna, och deras samhälle i stort, de vill skapa debatt i Israel "about the price paid for a reality in which young soldiers face a civilian population on a daily basis, and are engaged in the control of that population’s everyday life." www.shovrimshtika.org.
Genom att samla in vittnesmål från hundratals soldater, vill man visa att det som ofta bortförklaras som "a few rotten apples" eller undantag/misstag är en del av ett system som förtrycker och korrumperar. Hur muntlig ordergivning maskerar systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter och folkrätten. Dessa vittnesmål sammanställs i olika publikationer och nu senast i januari 2011 gav de ut en samlingsbok på engelska.
Utställningen visas under två veckor då representanter från Breaking the Silence ständigt finns närvarande för att ge guidade turer och svara på frågor. Det kommer även arrangeras en del samtal och seminarier runt utställningen, både på Armémusem och på andra platser. Den 10 mars blir det t ex filmvisning och diskussion på Stockholms Universitet den 10 mars i samarbete med Students for Palestine.
Då jag har planerat detta så länge, kan jag förstås inte hålla mig borta. Semesterveckan hemma är kort men ska bli naggande god och när jag inte är helt ledig från Mellanöstern kan ni bland annat hitta mig på Armémuseet eller på universitetet.
måndag 28 februari 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar