Idag lanserade Krf en rapport om svenska privata säkerhetsföretag (PSF) "Säkerhet på export - om svenska säkerhetsföretag utan demokratisk kontroll". Syftet har varit att försöka få en överblick över den här branschen och att se studien som en introduktion till vidare diskussion om problematiken som omger den. Utgångspunkten har varit det vidgade säkerhetsbegreppet (mänsklig säkerhet) och rapporten inleds med frågorna: "vad innebär det att människor är säkra?", "vad minskar respektive ökar människors säkerhet?" och "vems säkerhet räknas?"
Förekomsten av PSF har väl främst uppmärksammats i och med krigen i Irak och Afganistan, och då främst i samband med Blackwater-skandalen i sept 2007 (?) då anställda vid detta amerikanska PSF sköt ihjäl 17 civila irakier. Händelsen ställde många frågor på sin spets, framförallt frågan om demokratisk kontroll och möjligheten att utkräva ansvar när brott begås av privata företag i högriskområden, och de privata företagens påverkan på den lokala konfliktdynamiken. Alla aktörer som befinner sig i en väpnad konflikt påverkar konflikten, och minimikravet vore att de externa aktörer som kommer in gör en konfliktkonsekvensbedömning (KKB) för att åtminstone se till att man inte riskerar att förlänga eller förvärra konflikten genom sin närvaro och sina aktiviteter.
Vad sysslar då dessa PSF med? De företag som finns i Sverige erbjuder framförallt olika konsulttjänster inom säkerhetsområdet såsom personskydd, förhandling och fritagning av gisslan, och utbildning för säkerhetstjänster. Hur stort detta problem är beror förstås på vad företagen säljer, de personer som utför tjänsterna och vem kunden/uppdragsgivaren är. I dagsläget finns det ingen egentlig kontroll från svenskt håll av dessa företag. Det finns heller ingen tillförlitlig eller konplett information tillgänglig om varken svenska eller utländska privata säkerhetsföretagens storlek, omsättning och internationella verksamhet.
Sverige har en tydlig och bra reglering när det gäller bevakningsföretag, vilket sköts av berörda länsstyrelser tillsammans med Rikspolisstyrelsen. Dock gäller inte det dessa PSF och detta kan förstås få allvarliga konsekvenser för alla inblandade, de anställda, företagen, civilbefolkningen i de högriskområden de är verksamma i, andra internationella aktörer såsom humanitära och biståndsorganisationer. Det skulle även kunna få negativa konsekvenser för svensk utrikes- och säkherhetspolitik, då de olika aktörernas roller och mandat är otydliga och kan vara svåra att hålla isär.
En ökad reglering och tydligare lagstiftning både på nationell och internationell nivå efterfrågas, samt en ökad transparens och dialog om den problematik som ställts upp, mellan alla berörda parter. Utvecklar gärna detta ytterligare vid annat tillfälle, tydligen tycker någon/några att jag skriver för långa inlägg...........
Eva Maria Sköld har skrivit studien och Folke Bernadotte-Akademin har gett oss finansiellt stöd. Under lanseringen presenterades studien och jag modererade en paneldebatt med representanter från Rikspolisstyrelsen, svenska Röda Korset och Justitieutskottet. Även representanter för Försvarsutskottet och de svenskaPSF som nämns i studien var inbjudna. Det går att ladda ner hela studien från www.krf.se för mer information.
måndag 2 juni 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar